10.7.09

Berita Dari Sinar Harian

Penduduk mohon pindah lokasi ‘fun fair’

TIKAM BATU - Penduduk di sekitar kawasan ini meminta pihak bertanggungjawab mengkaji semula pembukaan ‘fun fair’ yang baru beroperasi seminggu lepas di jalan utama Tikam Batu – Sungai Petani berhampiran dengan Taman Rhu memandangkan kawasan tersebut tidak sesuai dijadikan lokasi taman permainan itu.

Pengerusi Majlis Ketua Kampung (MKK) Taman Rhu/ Taman Merbau/Taman Seri Jenaris, Syed Zakaria Othman berkata, lokasi ‘fun fair’ tersebut perlu dikaji semual memandangkan kawasan jalan utama berdekatan dengan tapak ‘fun fair’ adalah kawasan kemalangan maut.

Menurutnya, sejak seminggu ‘fun fair’ terbabit dibuka di situ, sebanyak empat kemalangan telah berlaku di kawasan itu dan keadaan ini telah menyebabkan ramai penduduk berhampiran telah membuat aduan kepadanya.

“Terbaru seorang anak kepada penduduk Taman Seri Jenaris terlibat dalam kemalangan jalan raya dan menyebabkan cedera parah apabila tulang paha kanannya patah.

“Kedudukan ‘fun fair’ terbabit di kawasan kemalangan memburukkan lagi keadaan apabila pengunjung ‘fun fair’ yang kerap keluar masuk dari situ ke jalan utama yang mendatangkan bahaya dan mungkin akan meningkatkan lagi kes kemalangan,” katanya ketika ditemui Sinar Harian ketika menyampaikan sumbangan hamper kepada Mohd Shameel.

Dalam perkembangan lain, ibu kepada mangsa kemalangan itu, Nolia Hanafi berkata, dia berharap agar pihak bertanggungjawab segera mengkaji semula lokasi ‘fun fair’ itu agar kemalangan yang menimpa anaknya tidak berlaku kepada orang lain.

Menurutnya, anaknya, Mohd Shameel Ahmad Bakhir, 13, terbabit dalam kemalangan apabila dilanggar kereta di hadapan ‘fun fair’ terbabit seminggu lepas ketika anaknya berbasikal di kawasan terbabit.

“Anak saya mendapat kecederaan serius apabila tulang paha kanannya telah patah dan dikejarkan Hospital Kepala Batas sebelum mendapatkan rawatan lanjut di Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang.

“Kini dua hari sekali saya membawanya ke Klinik Kesihatan Kota Kuala Muda untuk mendapatkan rawatan lanjut dan mencuci lukanya,” katanya.

Justeru, Nolia berharap agar ‘fun fair’ berkenaan segera dipindahkan ke kawasan lain yang tidak mendatangkan bahaya sebelum ada kemalangan jiwa berlaku di kawasan terbabit.

No comments: